Vyöhyketerapia, refleksologia, mitä se on ?


Vyöhyketerapia by Laura A., 28.2.2023
Refleksologia on vyöhyketerapiahoitoa, tarkemmin sanottuna koko kehon vyöhyketerapiaa, jossa otetaan huomioon kaikki kehon refleksialueet. Hoito kohdistuu ensisijaisesti jalkateriin, sääriin, käsiin, korvalehtiin ja kasvoihin. Menetelmä tunnetaan kansanlääkinnässä kautta maailman. Karl-Axel Lindin kehittämää ns. lindiläistä (koko kehon) vyöhyketerapiaa on opetettu Suomessa 80-luvulta lähtien.
Opiskelen refleksologiksi Medika Novan järjestämässä koulutuksessa. Medika Nova on kouluttanut vyöhyketerapeutteja ja refleksologeja jo vuodesta 1987 lähtien. Medika Nova Oy on Suomen Luonnonlääketieteen keskusliiton (LKL) koulutusvaatimukset täyttävä LKL:n rekisteröimä kouluttaja.


Vyöhyketerapia

MIKSI MENISIN HOITOON?

Refleksologia kuuluu ns. täydentäviin hoitoihin. Ei hoideta sairauksia tai pyritä edes diagnosoimaan niitä, vaan hoidetaan ihmistä kokonaisuutena ja otetaan huomioon elämäntilanne ja elintavat joilla voi itse vaikuttaa omaan terveyteen.
Terapian perusajatuksena on hoitaa ihmisen vaivoja käsitellen keholla olevat heijastepisteet ja -radat. Ne muodostavat eräänlaisen pienoiskuvan koko ihmisestä. Hoidon avulla poistetaan ja puretaan jännityksiä sekä tukoksia, jotka näitä tiloja aiheuttavat. Hoito on pääosin rentouttavaa ja miellyttävää, vaikka löytyisikin aristavia heijasteita. Heijasteiden esiintyminen kertoo epätasapainosta ja ongelmasta heijasteessa olevasta kehon osasta. Heijastekipu poistuu, kun ongelma poistuu. 
Hoidon vaikutukset ja reaktiot ovat hyvin yksilöllisiä. Positiivisia hoidon vaikutuksia ovat mm. rentoutuminen, verenkierron sekä aineenvaihdunnan vilkastuminen, vastustuskyvyn paraneminen, kipu- ja särkytilojen helpottuminen sekä unen laadun paraneminen.  Yleisiä hoitoreaktioita on virtsanerityksen lisääntyminen, hikoilu tai paleleminen ja väsymys. Häiriötilat paranevat usein päinvastaisessa järjestyksessä kuin ovat alkaneet, joten hoito saattaa aluksi pahentaa oireita. Yleensä jo samana päivänä tai viimeistään seuraavana huomaa eron olossaan. Monilla myös energia lisääntyy ja varsinkin kipujen ja särkyjen helpottuessa asioiden tekeminen on mielekkäämpää ja motivaatiota niihin tarttumiseen löytyy.


Luontaistuotteet

VOINKO KORVATA HOIDOILLA LÄÄKKEET JA LÄÄKÄRIKÄYNNIT?

Refleksologiassa terapeutti on terveyden tukija ja avustaja. Refleksologi ei ota kantaa lääkärin määräämiin lääkityksiin tai hoitoihin. Mikään hoito ei korvaa terveitä elintapoja ja ravintoa, päivittäistä liikuntaa ja riittävää unta. Joskus hoitojen positiivisten vaikutuksien vuoksi lääkkeitä pystytään vähentämään, mutta tämä pitää tehdä aina lääkärin ohjeistuksessa ja valvonnassa.


Rentoutuminen

MITEN USEIN HOITOON?

Hoidoissa voi käydä niin usein kuin itse kokee sen tarpeelliseksi. Yleensä ylläpitävänä käsittelynä hoidoissa käydään 1-3 kk välein. Akuutissa tilanteessa hoitopäiviä olisi hyvä olla kerran viikossa.  Akuutit vaivat parantuvat yleensä huomattavasti nopeammin ja taas monet kroonistuneet kipu/häiriötilat vaativat useamman hoidon lievittyäkseen. Silloin kannattaa käydä alun jälkeen hoidossa 1-2 kertaa kuukaudessa ja harventaa sitten, kun huomaa vaivan pysyvän poissa. Jos 3-5 käsittelykerran jälkeen ei huomaa mitään lievitystä vaivoihin, apua kannattaa hakea muualta. Jokainen meistä on yksilö, ja myös reagoimme hoitoihin eri tavoilla. Mikäli kokee saaneensa hoidoista apua, hoidoissa voi käydä niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Tulosten pysyvyys riippuu paljolti myös asiakkaasta itsestään. Jos häiriötilan taustalla on tekijöitä, joihin asiakas voi itse vaikuttaa elintavoillaan esim. syömisellä, liikkumisella, levolla, työasennoilla jne. voidaan saavutettujen tulosten olettaa jäävän pitkäaikaisiksi, mikäli tekee muutoksia myös omissa elintavoissaan.






Rentoutuminen